2019-01-15 09:17:34• hírek • Szatmár.ro

A helyi közösség jogainak tiszteletben tartására kérték a kormányt a polgármesterek

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere hétfőn a Megyei Jogú Városok Egyesületének igazgatósági ülésén vett részt, amelyen a romániai nagyvárosok polgármesterei, politikai színezettől függetlenül, egyhangúan kérték a kormányt a helyi autonómia betartására és a helyi közösség jogainak tiszteletben tartására -tájékoztat a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán.

Szatmárnémeti múlt évben 30 millió lejt vesztett a kormány azon döntése alapján, hogy az országos költségvetésből a lakosok befizetett jövedelemadójának 65%-a helyett csak 43%-ot osztott vissza városunknak. Hasonlóan az előző évhez, idén is fennáll a veszélye annak, hogy a város költségvetését ily módon újabb veszteség érje. Mivel minden megyei jogú város hasonló helyzetben van, ezért az elöljárók egységes kéréseket fogalmaztak meg a kormány felé.
 

Mint kérelmezték, a lakosok jövedelemadóját 100%-ban a helyi önkormányzatoknak kell leosztani, ezen belül legkevesebb 60%-ot a megyei jogú vagy kisebb városok és községek rendelkezésére kell bocsátani. Azok a veszteségek, amelyeket a városok az év első hónapjaiban regisztrálnak, az országos költségvetés forrásaiból legyenek kiegyenlítve, a jövedelemadókból származó összeg 60%-ának összeghatáráig. Meg kell adni a helyi önkormányzatoknak a lehetőséget, hogy információkat kaphassanak a jövedelemadók befizetéséről. 
 

Emellett kérték egyes bevételi források csökkentését vagy törlését, az ezekből fakadó hiányt pedig az ÁFA befizetésekből vagy egyéb forrásokból kell pótolni –osztotta meg Facebook-oldalán a polgármesteri hivatal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: